Στη διατροφή των ανθρώπων, οι λιπαρές ουσίες είναι απολύτως απαραίτητες. Οι λιπαρές ουσίες μπορεί να είναι προέλευσης ζωϊκής (λίπη) ή φυτικής (έλαια). Τα έλαια είναι διατροφικά ανώτερης ποιότητας από τα λίπη, με εξαίρεση τα Ω3 λίπη.

Ο βασιλιάς όλων των λιπαρών ουσιών, ζωϊκών και φυτικών, είναι το ελαιόλαδο και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Το ελαιόλαδο είναι ο ελαιώδης χυμός από το φρούτο ελιά του ευλογημένου δένδρου ελιά, που ευδοκιμεί στις εύκρατες ζώνες του πλανήτη μας.

Το ελαιόλαδο είναι η πλέον εκλεκτή και προνομιούχα διατροφική λιπαρή ουσία στον πλανήτη. Περιέχει περίπου 150 φυσικά συστατικά -όλα μα όλα ωφέλιμα- και, κυρίως, σε αρμονικό συνδυασμό μεταξύ τους, που μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν στη διατροφή μας, όσο γίνεται κατανάλωση με τρόπο και στο μέτρο που συνιστούν οι διατροφολόγοι. Κυρίως ελαϊκό οξύ, στερόλες, σκουαλένιο, φαινόλες, ελευρωπαΐνη, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α και χλωροφύλλη. Ωφέλεια, γεύσεις και αρώματα, δώρα της φύσης απλόχερα δοσμένα στη γη, κυρίως σε ξέρες αλλά και σε κάμπους.

Από ένα πολλαπλά ευλογημένο δένδρο ένα ευλογημένο προϊόν.
Κάποιες από αυτές, εκτός από τις θερμίδες που χρειαζόμαστε και μας δίνει, είναι:

. Λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό στο δωδεκαδάκτυλο, το στομάχι και το έντερο.
. Δρα ευνοϊκά στο πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.
. Δεν αφήνει το έντερο να απορροφήσει τη χοληστερίνη που προσλαμβάνουμε με τις τροφές, αλλά και προάγει την απέκκριση της. Για αυτό σε σχέση με τις άλλες λιπαρές ουσίες που υπάρχουν, το ελαιόλαδο μειώνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις. ΄Ετσι είναι λιπαρή ουσία φιλική στην καρδιά μας.
. Αναζωογονεί τα κύτταρα.
. Βοηθάει το μεταβολισμό του οργανισμού.
. Διεγείρει το αιμοποιητικό σύστημα.
. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων.
. Προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα ηλιακής ακτινοβολίας και από την εξέλιξη εκζεμάτων.

Συμπεράσματα για το ελαιόλαδο

Ως συμπέρασμα πρέπει να κρατήσουμε ότι:
. Το ελαιόλαδο είναι μια πολύτιμη και υγιεινή για τον άνθρωπο ουσία.
. Το ελαιόλαδο ίσως είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή λιπαρή ουσία του πλανήτη μας.
. Το ελαιόλαδο είναι μια φτηνή λιπαρή ουσία, αν συνεξετάσουμε τα ουσιαστικά ποιοτικά συστατικά του και τα οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή του.
.
. Μας αξίζει να το χρησιμοποιούμε σαν αποκλειστική λιπαρή μαγειρική ουσία.
. Και για την υπέροχη γευστική εμπειρία που μας προσφέρει με το άρωμα και τη γεύση του, που οφείλονται στα χρήσιμα συστατικά του.
. Και γιατί, κυρίως, αποτελεί ένα τρόφιμο – φάρμακο στην κουζίνα μας.
. Το ελαιόλαδο είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην ωραία γεύση, την καλή υγεία, την ποιοτική ζωή.